Usluge za Radio stanice

Tvrtka Euro komunikacije specijalizirala se za opremanje FM Radio stanica i Internet Radija, sustavima za automatizaciju, audio, linkovskom i odašiljačkom opremom. Preko 30 godina iskustva i stjecanja znanja garancija je usluge koju pružamo. Savjetujemo, projektiramo, dobavljamo i postavljamo opremu, za sve segmente Radio programa. Možemo Vam isporučiti dijelove ili kompletne pakete audio opreme, potrebne za emitiranje internet ili FM radija.

U paketima je sadržana i sva informatička oprema potrebna za emitiranje, od PC radnih stanica, do VoIP telefonije, IP audio enkodera, mrežne opreme i PC aplikacija za emitiranje i automatizaciju programa. Za FM radio nudimo linkovske i odašiljačke sustave, sa projektiranjem i montažom.

Izvodimo i kompletne projekte od akustičke pripreme prostora, do puštanja u pogon isporučene opreme i detaljne edukacije korisnika i tehničkih osoba. Kompletno strukturalno kabliranje, od strujne instalacije do IT mreže i audio konekcija, izvodi naša partnerska tvrtka Elektro Požgaj d.o.o. iz Samobora. Dio ponude opreme za Radio možete vidjeti u našem Web Shop-u.

Održavanje isporučenih sustava je unutar i van jamstvenog roka moguća u našem odjelu Servisa i Tehničke podrške. Linkovske i FM odašiljačke sustave izvodi naša partnerska tvrtka Leleteh d.o.o. iz Zagreba, koja radi i održavanje postavljenih sustava.

Povijest Radija

Radio nije stvoren preko noći. Prethodili su mu brojni izumi i eksperimenti u kojima su sudjelovali Michael Faraday, Joseph Henry, James Clerk Maxwell, Graham Bell, William H. Preece i Nikola Tesla. Kao začetnika radiotehnologije povijest pamti ime Talijana Guglielma Marconija. On je 1897. pokrenuo prvu “Marconi-stanicu” s dometom od dvadesetak kilometara i 1901. uspio poslati SOS signal preko oceana. Do Prvog svjetskog rata radio se koristio uglavnom na brodovima, poštama, u vojne i slične svrhe. Po završetku rata naglo raste zanimanje za radio.

Prva radiostanica na području bivše Jugoslavije bila je Radiostanica Zagreb. “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb” – prvi se put čulo 15. svibnja 1926. Hrvatskom himnom i najavama ravnatelja dr. Ive Sterna i spikerice Božene Begović u 20.30 sati, prvi se put u eteru na srednjem valu od 350 metara, čula Radiostanica Zagreb koja od tada kontinuirano emitira svoj program.

Nedugo nakon početka emitiranja počinju prva izvanstudijska javljanja u živo, a već sljedeće godine počinje međunarodna programska suradnja s postajama u Americi i živi prijenosi nogometnih utakmica, te drugih sportskih događaja. 7. travnja 1927. emitirana je i prva hrvatska radiodrama Vatra, Ive Štrepela. U prvim desetljećima radijske emisije i glazbeni program, su se većim dijelom prenosili uživo, izravno iz studija.

Veliki je pomak u kvaliteti prijma programa ostvaren 29. studenoga 1949. kad je proradio srednjovalni odašiljač Deanovac. A na 50. obljetnicu svog postojanja 15. svibnja 1976. Radio Zagreb počinje cjelodnevno emitiranje. 29. lipnja 1990. Sabor Republike Hrvatske izglasao je Zakon kojim je Radiotelevizija Zagreb preimenovana u Hrvatsku radioteleviziju. Tijekom Domovinskoga rata Hrvatska radiotelevizija proživljavala je teško, ali i slavno razdoblje. Televizijske i radijske ekipe javljale su se s bojišnice, a mnogi su djelatnici stradali. Prve “Vijesti” Hrvatskog radija iz studija na Prisavlju emitirane su 24. listopada 1994. u 5.00 sati. Emitiranje svih triju programa Hrvatskog radija i Radija Sljeme počelo je na novoj lokaciji potpuno 15. veljače 1995. godine, a od 1997. godine svi programi Radija prelaze na cjelodnevno emitiranje.

Još tijekom 1941. godine počele su s radom i prve hrvatske lokalne radijske postaje. Dubrovnik je bio prvi, potom Petrinja, a danas ih je, više od stotinu.