O platformi za internetsko rješavanje sporova

Europsku platformu za internetsko rješavanje sporova pruža Europska komisija kako bi omogućila pristup kvalitetnom rješavanju sporova i tako osigurala sigurniju i pravedniju kupnju na internetu.

Ako se nalazite u EU-u, u Norveškoj, na Islandu ili u Lihtenštajnu možete se koristiti platformom kako biste pronašli najbolje rješenje za svoj problem u vezi s kupnjom, izravno razgovarali s trgovcem o svojem problemu ili se dogovorili o tijelu za rješavanje sporova koje će riješiti vaš slučaj.

Platforma za internetsko rješavanje sporova nije povezana ni s jednim trgovcem. Platformom za internetsko rješavanje sporova možete se koristiti na svim jezicima EU-a te na islandskom i norveškom jeziku.

 

Obratite se trgovcu

Platformom za internetsko rješavanje sporova možete se koristiti za izravno rješavanje problema s trgovcem. To može biti korisno ako se još niste obratili trgovcu ili ako je trgovac otvoren za dijalog.

Trgovac će putem platforme za internetsko rješavanje sporova biti obaviješten o vašem zahtjevu. Ako je trgovac voljan razgovarati, moći ćete izravno razmjenjivati poruke putem upravljačke ploče, slati privitke kao što su fotografije proizvoda i zakazati sastanak na internetu.

Imat ćete najviše 90 dana za postizanje sporazuma. Trgovac i vi možete u bilo kojem trenutku odustati od izravnih pregovora.

Trgovac također može predložiti popis tijela za rješavanje sporova umjesto izravnog pronalaženja rješenja. U tom slučaju imat ćete rok od 30 dana za dogovor o tijelu za rješavanje sporova, a nakon njegova isteka vaš će predmet biti zatvoren na platformi.

Ako trgovac izravno odbije vaš zahtjev ili ako se jedna od strana povuče iz postupka ili ako je istekao rok od 90 dana bez postignutog sporazuma, imat ćete sljedeće mogućnosti:

Pokušajte pronaći rješenje uz pomoć tijela za rješavanje sporova. U tom slučaju imat ćete dodatni rok od 30 dana za dogovor s trgovcem o ovlaštenom tijelu za rješavanje sporova koje će rješavati vaš predmet. Ili;
Pokušajte s drugim alatima za rješavanje sporova – vidi alate.

Pokrenite svoj predmet kako biste izravno s trgovcem pronašli rješenje

 

Iskoristite pomoć tijela za rješavanje sporova

Platformom za internetsko rješavanje sporova možete se koristiti za rješavanje svojeg problema uz pomoć ovlaštenog tijela za rješavanje sporova. Tijelo za rješavanje sporova nepristrana je treća strana koja pomaže potrošačima i trgovcima da riješe sporove na miran način. Takvo rješenje obično je jeftinije i brže od sudskog postupka.

Trgovac će putem platforme za internetsko rješavanje sporova biti obaviješten o vašoj pritužbi. Ako trgovac pristane na postupak za internetsko rješavanje sporova, morat ćete se dogovoriti o tijelu za rješavanje sporova koje će rješavati vaš predmet. Trgovac će predložiti popis tijela za rješavanje sporova; možete odabrati jedno od njih ili zatražiti nov popis na svojoj upravljačkoj ploči.

Kada podnesete pritužbu, imat ćete rok od 30 dana za dogovor o tijelu za rješavanje sporova koje će rješavati vaš predmet.

Ako se ne možete dogovoriti o tijelu za rješavanje sporova u roku ili ako trgovac zanemaruje vašu pritužbu, možete iskoristiti drugi alat za rješavanje sporova. Vidi alate

Pokrenite svoj predmet kako biste pronašli rješenje uz pomoć tijela za rješavanje sporova