Što je web browser?

Što je internet preglednik?

Internetski preglednik odnosno web preglednik, web browser ili internet browser je program koji korisniku omogućuje pregled web stranica i multimedijalnih sadržaja vezanih uz njih. Iz jednog od njih trenutno čitate ovaj tekst.

Svi internetski preglednici su i grafički programi, jer osim teksta mogu prikazivati i vizualne sadržaje. Osim grafičkih postoje i tekstualni preglednici koji mogu prikazivati samo tekst, najpoznatiji su Links i Lynx. Postoje i specijalizirani govorni preglednici za slijepe osobe.

Najpopularniji preglednici danas su:

Google Chrome – besplatan preglednik tvrtke Google
Firefox – besplatan preglednik otvorenog koda
Opera – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Opera
Internet Explorer – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Microsoft
Microsoft Edge – besplatan preglednik zatvorenog koda tvrtke Microsoft
Safari – besplatan preglednik tvrtke Apple

 

Tim Lee Berners

Tim Lee Berners

Izuzetno bitna stvar za razvoj internet preglednika se dogodila 1990. godine kada je Tim Lee Berners je izmislio HTML. Mladi učenjak je uspio napraviti jedinstvenu aplikaciju, za pisanje i čitanje teksta. Do tad je svijet otežano izmjenjivao dokumente, jer je postojalo puno aplikacija za pisanje i svaka je imala svoj format. Svaka aplikacija je imala i svoje verzije. Tako je postojalo izuzetno mnogo nepovoljnih kombinacija, zbog kojih neki tekst ne biste danima mogli otvoriti. U CERN-u, globalnoj istraživačkoj ustanovi, taj je problem bio velika smetnja.

Tim Lee Berners je to riješio ovako. Izmislio je HTML, jezik za pisanje dokumenata, poslužiteljsku aplikaciju na kojoj su se pohranjivali HTML dokumenti, klijentsku aplikaciju koja je mogla čitati te dokumente i HTTP protokol pomoću kojeg su komunicirale klijentska i poslužiteljska aplikacija. Tako je izvedena jedinstvena standardizacija koju koristimo i danas.

 

Marc Lowell Andreessen

Marc Lowell Andreessen

Voditelj projekta NCSA Mosaic Marc Lowell Andreessen 1994. godine je pokrenuo vlastitu tvrtku koju je nazvao Netscape i izdao internet preglednik Netscape Navigator. Ubrzo nakon toga je i Microsoft izdao Internet explorer, koji ste dobivali predinstaliran s Windowsima. Microsoft je tako uspio postići da se taj preglednik koristi na velikom broju računala.

Netscape je odgovorio tako da je izvorni kod Netscape-a objavio kao otvoreni kod dostupan svima, no to nije uspjelo zaustaviti opadanje zastupljenosti tog preglednika. Ipak, iz tog poteza se razvio internetski preglednik, kojeg danas većina stručnjaka drži kao jednog od najboljih i najsigurnijih, Mozilla Firefox. Na operativnim sustavima Linux je popularan još i Konqueror, a na Macintosh računalima se često koristi Safari preglednik.

Zaključak

Koji god preglednik koristite, savjetujem vam da je uvijek nadograđen na prihvatljivo najnoviju verziju. Kada to kažem, izražavam svoj osobni stav, da jesam za najnoviju verziju isključivo zbog sigurnosnih razloga, ali nisam za pretjerivanje i instalaciju neprovjerenih alfa ili beta verzija. Možda sam konzervativan, ali da nije sigurnost u pitanju, uopće ne bih dirao nešto što radi. I to samo zato da bi imao najnoviju super verziju, koja ima milijun dodataka koji mi u stvarnosti uopće ne trebaju.

Da ne govorim o tome, da je to u pravilu direktni napad na resurse mojeg računala, bez ikakvog valjanog razloga. Zašto bi uopće razmišljao o nadogradnji ili zamjeni računala, da bi zadovoljio megalomanske potrebe za procesorom ili memorijom, aplikacije sa gomilom nepotrebnih dodataka. To mi se dogodilo sa mnogo aplikacija, pa i sa internet preglednicima. Zamjenio sam ih.

Surfajte i koristite svoje preglednike u razumnoj mjeri. I s vremena na vrijeme sve ugasite i posvetite se obitelji, prijateljima ili provedite malo vremena vani, na svježem zraku ili u prirodi!